​Wat te doen met je kinderen bij slecht weer? 5 tips!

Door Ekiddies - op 15-02-2022 - Update 15-02-2022
​Wat te doen met je kinderen bij slecht weer? 5 tips!

Het weekend en andere vrije dagen is voor veel mensen hét moment waarop ze leuke uitstapjes met hun kinderen maken. Lekker naar de speeltuin, de kinderboerderij, de dierentuin of het pretpark. Heerlijk om samen lekker bezig te zijn. Zeker nu bijna alles weer gewoon kan door de versoepelde coronamaatregelen. Helaas is het weer de afgelopen weken niet echt om over naar huis te schrijven. In ons koude kikkerlandje kan de regen dikwijls met bakken uit de lucht komen vallen. Echt uitstapjes maken is dan ook vaak niet mogelijk. En dan komt ongetwijfeld die ene uitspraak voorbij “Mam, ik verveel me”.

Wat nu? Ergens begrijp je ook wel dat ze na een hele dagen met hetzelfde speelgoed spelen er wel even klaar mee zijn en iets anders willen. Maar toch is het vaak lastig om wat te verzinnen. Zeker bij slecht weer. Daarom vind je hier enkele tips om je de nodige inspiratie te bieden.

1. Ouderwetse spelletjesmiddag

Bedenk goed dat je niet altijd aan de zijlijn hoeft te staan. Samen spelen doet vaak wonderen voor het humeur van je kind. En nee, dat betekent echt niet dat je de hele dag torens aan het bouwen bent. Een uurtje is vaak al genoeg om je kind op weg te helpen. Aandacht doet echt wonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ouderwetse spelletjesmiddag? Bordspellen doen met de oudsten, Jenga met de jongere kinderen en echt even genieten. Dit zijn de momenten waarop je herinneringen bouwt.

2. Samen bakken

De weersvoorspellingen zijn meestal de dagen voorafgaand aan het weekend of de vakantie al wel duidelijk. Dat betekent dat je ook al de nodige voorbereidingen kunt treffen. Bijvoorbeeld door enkele bakmixen in huis te halen. Begin in de ochtend met samen bakken. Bijvoorbeeld een cake of een taart. En peuzel deze in de middag tijdens een leuke familiefilm of spelletjesmiddag lekker op. Zo wordt het een klein feestje om lekker thuis te zijn.

3. Vervelen is niet erg

Word je er een beetje moe van om telkens je kinderen te entertainen? En ben je vrijwel inspiratieloos na het zoveelste regenachtige weekend? Bedenk dan goed dat je niet altijd een oplossing hoeft te verzinnen. Een klein beetje verveling is niet erg. Sterker nog, volgens opvoeddeskundigen is dit juist van essentieel belang voor de ontwikkeling van een kind. Door toe te geven aan dit verveelde gevoel, zullen zij uiteindelijk creatiever gaan denken en zelf dingen verzinnen. Een beetje verveling kan dan ook wonderen doen en de meest bijzondere ideeën bewerkstellen.

Natuurlijk kun je je kind wel een beetje sturen. Bijvoorbeeld door de televisie uit te zetten en geen iPad aan te bieden. Zet de speelgoedbakken neer en vraag of hij of zij zelf iets kan bedenken. Dat gaat in het begin misschien gepaard met frustratie, maar al snel zal je merken dat dit gedrag omslaat en je kind geïnspireerd raakt. Heeft je kind hier nu nog wel heel veel moeite mee? Ga dan even samen zitten en help je kind op weg bij het spelen.

4. Oude dozen gebruiken

Je hebt vast nog wel een paar oude dozen liggen. Zeker nu we in de afgelopen jaren meer online besteld hebben dan ooit. Deze oude dozen zijn prima te gebruiken als bezigheidstherapie. Waar jij een simpele doos ziet (en extra rommel), ziet je kind waarschijnlijk alleen maar mogelijkheden. Laat hem of haar daarom eens experimenteren met de verschillende dozen. Misschien kan hij wel een fort bouwen, een winkeltje of een auto. The sky is the limit! Dit geeft gegarandeerd enkele uren speelplezier. En het leuke is: het is leuk voor jong én oud. Ook bij kinderen met verschillende leeftijden zal dit idee dan ook enorm aanslaan.

5. Plassen stampen

Wees je er ook van bewust dat je kinderen echt niet zullen smelten in de regen. Wanneer jij echte buitenkinderen hebt, die écht af en toe even de energie kwijt moeten, dan kan dit natuurlijk ook in weer en wind. Investeer in goede regenkleding, paraplu’s en regenlaarzen en ga lekker op pad. Heerlijk even in de plassen stampen, rondrennen en de energie kwijtraken. Dat maakt de sfeer bij thuiskomst direct een stuk gemoedelijker.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Ekiddies Ekiddies

Ekiddies houdt van speelgoed en wil dat iedereen dit zo voordelig mogelijk kan krijgen.

Speelgoedvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Speelgoed & prijzen vergelijken Nu vergelijken