Hoe speelgoed schoonmaken?

Door Ekiddies - op 01-09-2017 - Update 11-09-2017
Hoe speelgoed schoonmaken?

Speelgoed kan een bron van bacteriën zijn. Het is daarom aangeraden om speelgoed regelmatig te reinigen en te ontsmetten zodat je je kindje met een gerust hart kunt laten ravotten met z'n speeltjes. Het is echter afhankelijk van het materiaal en soort speelgoed hoe dit het beste gereinigd kan worden. We vertellen je hier graag meer over:

Hoe vaak moet je speelgoed schoonmaken?

Het is sowieso verstandig om het speelgoed schoon te maken wanneer je ziet dat het vies is. Als je kleintje het speelgoed mee naar buiten heeft genomen, en er zit allemaal zand aan, dan is dat een uitgelezen moment om alles even goed af te soppen. Tevens is het verstandig om het speelgoed schoon te maken wanneer er een speelkameraadje is langs geweest waarvan je weet dat hij/zij het speelgoed in zijn mond heeft gestopt. Ook is het handig om speelgoed schoon te maken wanneer je kindje net ziek is geweest. Zo kun je de ziektekiemen verwijderen.

Zijn de bovenstaande factoren niet van toepassing? Een beetje viezigheid is niet zo schadelijk voor je kind. Weerstand opbouwen is namelijk ook belangrijk. Maar buiten dat is het wel verstandig om speelgoed ongeveer eens per maand schoon te maken.

Hoe moet je speelgoed wassen?

Groot plastic speelgoed is ontzettend gemakkelijk te wassen. Maak een sopje met wat zeep en was het speelgoed met de hand. Spoel het eventueel na met wat warm water om zeepresten te verwijderen.

Klein plastic speelgoed is nóg gemakkelijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lego of Duplo. Doe al het speelgoed in een kussensloop, knoop deze goed dicht en was alles in de wasmachine (30 graden, niet centrifugeren).

Knuffels en stoffen speelgoed was je ook eenvoudig in de wasmachine. Vaak zit er een wasetiket aan een knuffel vast en kun je de instructies volgen. Geen wasetiket? Stop de knuffel dan in een kussensloop en was op 30 graden handwas programma. Stop de knuffel daarna niet in de droger, maar laat deze aan de lucht drogen.

Hoe kun je houten speelgoed schoonmaken?

Houten speelgoed kan niet zo goed tegen water. Daarom is het aangeraden om dit speelgoed, zowel groot als klein, met een vochtige doek (gedompeld in een sopje). Daarna kun je het navegen met een vochtige doek (gedompeld in water). Nadat je het houten speelgoed hebt schoongemaakt, kun je het nog ontsmetten.

Hoe kun je speelgoed ontsmetten?

Speelgoed reinigen is natuurlijk van belang, maar het ook handig om alles speeltjes zo nu en dan te ontsmetten. Je kunt speelgoed ontsmetten door zelf een sopje te maken met een ontsmettingsmiddel uit de winkel. Let wel goed op dat het ontsmettingsmiddel geen giftige stoffen bevat.

Je kunt echter ook zelf een sopje maken door een theelepel chloorhoudend bleekwater te verdunnen met 1L water. Deze verdunning is niet giftig.

Knuffels kun je goed bacterievrij maken door ze in een plastic zak te verpakken en ze in te vriezen. Daardoor worden bacteriën gedood.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Ekiddies Ekiddies

Ekiddies houdt van speelgoed en wil dat iedereen dit zo voordelig mogelijk kan krijgen.

Speelgoedvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Speelgoed & prijzen vergelijken Nu vergelijken