Duurzaam speelgoed: wat is dat?

Door Ekiddies - op 28-12-2020
Duurzaam speelgoed: wat is dat?

Wanneer je speelgoed koopt, wil je natuurlijk dat je kids er zo lang mogelijk plezier van hebben. Duurzaam speelgoed is de toekomst! Niet alleen goed voor je kind, maar ook voor je portemonnee en het milieu. Of speelgoed duurzaam is hangt van verschillende aspecten af. Hout is natuurlijk veel duurzamer dan plastic. Ook is het belangrijk dat je gaat kijken hoeveel plezieruren je kind gaat hebben aan het speelgoed. Wanneer je iets na één maand weg moet gooien is dit niet bepaald bevorderlijk voor het milieu. Ekiddies heeft speciaal voor jou een drie stappen plan om erachter te komen of jij een steentje bijdraagt aan de natuur terwijl je speelgoed koopt.

Materiaal

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een duurzame leefwereld? Dan kies je vanaf nu voor speelgoed dat gemaakt is van natuurlijke producten zoals: hout, hevea rubber, vilt en wol. Niet alleen de materiaalkeuze maakt uit of het speelgoed duurzaam is. Ook de herkomst van deze natuurlijke materialen doet er toe. Je wilt bijvoorbeeld houten speelgoed dat geproduceerd is met gerecycled hout, duurzaam hout is gemakkelijk te herkennen aan een FSC-label. Let ook op in hoeverre je hout bewerkt is. Hou het zo natuurlijk mogelijk!

Herkomst

Zoals hierboven aangegeven is de herkomst van de materialen belangrijk. Niet alleen de productie herkomst is belangrijk, ook het land van herkomst is belangrijk. Online duurzaam speelgoed bestellen is niet slecht voor het milieu. Moet jouw bestelde speelgoed de zee overvliegen om tot jouw voordeur te komen? Dan is dit materiaalvriendelijke speelgoed nog steeds geen duurzaam speelgoed. De CO2 die een vliegtuig uitstoot, komt enerzijds door de kerosine, maar anderzijds door de hoogte waarop vliegtuigen de schadelijke stoffen uitstoten. Je online bestelde speelgoed laten overvliegen is dus slecht voor het milieu.

Multifunctioneel is duurzaam

Kies voor speelgoed waarmee meerdere spellen kunnen worden gespeeld. Kinderen zitten vol met fantasie. Ga voor speelgoed waarbij ze hun eigen fantasie de vrije loop kunnen laten. Speelgoed waarvan het doel niet vast bepaald is, is het ideale duurzame speelgoed. Een houten puzzel kan gaan vervelen na verloop van tijd, omdat iedere keer hetzelfde vooraf bepaalde doel moet worden bereikt. Dit zal niet gaan gebeuren bij een houten speelkeuken. Welke maaltijd gaan ze vandaag maken? Er zijn tal mogelijkheden in de ingrediënt keuze en de bereidingswijze. Dit stimuleert het creatieve denkproces van de kinderen en zorgt ervoor dat kinderen uit dit soort speelgoed meer speeluren halen.

Online duurzaam speelgoed kopen doe je het voordeligst via Ekiddies. Bekijk onderstaande shopping tips!

Onze shopping tips
Geschreven door:
Ekiddies Ekiddies

Ekiddies houdt van speelgoed en wil dat iedereen dit zo voordelig mogelijk kan krijgen.

Speelgoedvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Speelgoed & prijzen vergelijken Nu vergelijken